aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sałatka z gyrosem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wyrazista w smaku sałatka z makaronem ryżowym i chrupiącymi smażonymi pieczarkami, oraz pikantnym mięsem z kurczaka. Całość wymieszana z nierozłącznym składnikiem większości sałatek – czyli majonezem.

Sałatka z gyrosem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z gyrosem i pieczarkami

 

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kukurydza konserwowa
  • ½ czerwonej papryki
  • 200 ml majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z gyrosem i pieczarkami
Fileta z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w kosteczkę i mieszamy z olejem i przyprawą do gyrosa. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, co chwilę mieszając, aż mięso nie będzie surowe.

Gotowe przekładamy do miski w której będziemy łączyć kolejne składniki sałatki.

Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i ostygnięty przekładamy do miski z gyrosem. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do miski.

Kukurydzę odsączamy z zalewy i również dorzucamy do sałatki. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnie na której wcześniej smażyliśmy fileta i smażymy do lekkiego zrumienienia.

Na koniec przyprawiamy solą. Gotowe pieczarki przekładamy do miski z sałatką. Dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy i podajemy na stół. 
Sałatka z gyrosem i pieczarkami
Pokrojonego fileta smażymy z przyprawą do gyrosa.
Sałatka z gyrosem i pieczarkami
Do fileta dorzucamy ugotowany makaron i pokrojoną paprykę.
Sałatka z gyrosem i pieczarkami
Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydze.
Sałatka z gyrosem i pieczarkami
Na koniec dodajemy usmażone pieczarki i łączymy z majonezem.