Sposób przygotowania:
Zimowa sałatka z brukselką i granatem
Brukselkę obieramy z pierwszych liści, kroimy na pół, usuwamy twardą część, resztę szatkujemy. Brukselkę lekko solimy i cukrzymy i lekko ugniatamy w rękach. Do brukselki dodajemy pestki z granata, suszoną żurawinę i przesiekane orzechy mieszamy.
Do słoiczka wlewamy oliwę i sok z pomarańczy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, miód i musztardę- słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy aż do momentu uzyskania jednolitego gładkiego sosu.
Sos doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej miodu – mieszamy raz jeszcze.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut aby smaki się przegryzły po czym serwujemy, smacznego
Do słoiczka wlewamy oliwę i sok z pomarańczy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, miód i musztardę- słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy aż do momentu uzyskania jednolitego gładkiego sosu.
Sos doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej miodu – mieszamy raz jeszcze.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut aby smaki się przegryzły po czym serwujemy, smacznego
SylaUla