kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z kapustą, pieczarkami i dresingiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna i sycąca sałatka na bazie młodej kapusty z dodatkiem wyrazistych pieczarek i kremowo-pomidorowego dressingu. Sprawdzi się jako lekki wiosenny posiłek lub zdrowa przystawka.

Sałatka z kapustą, pieczarkami i dresingiem

Składniki:

Sałatka z kapustą, pieczarkami i dresingiem

podstawowe

  • ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
  • czerwona cebula
  • długi ogórek
  • 10-15 pieczarek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • 200ml jogurtu greckiego
  • przyprawa gyros
  • łyżeczka pesto pomidorowego

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapustą, pieczarkami i dresingiem
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Cebule pokroić na cieniutkie krążki. Ogórka umyć i obieraczką do warzyw pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki oczyścić i dowolnie pokroić.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Przesmażyć pieczarki. Doprawić solą, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jogurt wymieszać z pesto oraz przyprawą gyros.

Na talerzach układać sałatę, na niej plasterki ogórka i krążki cebuli. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczarek oraz po łyżce dressingu jogurtowego.