SUPERPRZEPIS

Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym Więcej zdjęć (4)

Inspiracją do stworzenia tego dania było danie z mojej ulubionej krakowskiej restauracji. Pyszna wędzona golonka, gotowana w cydrze z dodatkiem jabłek, wędzonych śliwek i pora podbiła serca nie tylko męskiej części mojej rodzinki, polecam.

Składniki:

Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym

 

Sposób przygotowania:

Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym
Golonki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie golonki przekładamy do garnka i zalewamy je cydrem ( jeśli cydr nie przykrywa golonek, dolewamy wodę ).

Do golonek dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pora pokrojonego na 4 części, śliwki suszone i pozbawione gniazd nasiennych przekrojone na 4 części jabłka. Garnek przykrywamy i gotujemy golonki do miękkości tj. około 2 godzin.

Kiedy golonki zmiękną wyjmujemy je z garnka, a cały płyn przecedzamy.

Ugotowane jabłka, pora i śliwki przecieramy przez sitko i przekładamy na patelnie lub do rondelka – dolewamy część przecedzonego płynu ( u mnie 1 szklanka ) i odparowujemy na dużym ogniu, aż odparuje minimum 1/3 zawartości.

Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem/miodem. Golonkę dzielimy na części , polewamy powstałym sosem i serwujemy np. z kopytkami.

Smacznego.
Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym
Golonkę zalewamy cydrem, dodajemy jabłka, pora i śliwki i gotujemy do miękkości
Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym
Ugotowane golonki wyjmujemy , dzielimy na części
Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym
Owoce przecieramy przez sito, sos odparowujemy

Tagi:

golonka dania