Sposób przygotowania:
Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym
Golonki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie golonki przekładamy do garnka i zalewamy je cydrem ( jeśli cydr nie przykrywa golonek, dolewamy wodę ).
Do golonek dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pora pokrojonego na 4 części, śliwki suszone i pozbawione gniazd nasiennych przekrojone na 4 części jabłka. Garnek przykrywamy i gotujemy golonki do miękkości tj. około 2 godzin.
Kiedy golonki zmiękną wyjmujemy je z garnka, a cały płyn przecedzamy.
Ugotowane jabłka, pora i śliwki przecieramy przez sitko i przekładamy na patelnie lub do rondelka – dolewamy część przecedzonego płynu ( u mnie 1 szklanka ) i odparowujemy na dużym ogniu, aż odparuje minimum 1/3 zawartości.
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem/miodem. Golonkę dzielimy na części , polewamy powstałym sosem i serwujemy np. z kopytkami.
Smacznego.
Do golonek dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pora pokrojonego na 4 części, śliwki suszone i pozbawione gniazd nasiennych przekrojone na 4 części jabłka. Garnek przykrywamy i gotujemy golonki do miękkości tj. około 2 godzin.
Kiedy golonki zmiękną wyjmujemy je z garnka, a cały płyn przecedzamy.
Ugotowane jabłka, pora i śliwki przecieramy przez sitko i przekładamy na patelnie lub do rondelka – dolewamy część przecedzonego płynu ( u mnie 1 szklanka ) i odparowujemy na dużym ogniu, aż odparuje minimum 1/3 zawartości.
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem/miodem. Golonkę dzielimy na części , polewamy powstałym sosem i serwujemy np. z kopytkami.
Smacznego.