Sałatka z jajkiem i rzodkiewkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tą sałatkę moja mama podaje m.in na Wielkanoc. W Naszej rodzinie wszyscy uwielbiają takiego typu sałatki i często tę ów sałatki są na stole.

Sałatka z jajkiem i rzodkiewkami

Składniki:

Sałatka z jajkiem i rzodkiewkami

 

  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 jajka na twardo,
  • ok 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka startego chrzanu,
  • 1 łyżeczka koperku,
  • 2 łyżki siekanych ziół ( bazylia, melisa itp.)
  • szczypta curry,
  • sól,
  • pieprz.

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z jajkiem i rzodkiewkami
- Rzodkiewki pokrój w paseczki. Szczypiorek drobno posiekaj. Białko z jajek pokrój w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. - Żółtka rozgnieć widelcem i utrzyj ze śmietaną, wymieszaj z majonezem, chrzanem, koperkiem i posiekanymi ziołami. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. - Sałatkę polej sosem, delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.Smacznego !