Sposób przygotowania:
Sałatka z kaczką i sosem tamaryndowym
Filet z kaczki myjemy i osuszamy. Skórę kaczki nacinamy i bardzo mocno kaczkę solimy, odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki. W słoiczku mieszamy pastę z tamaryndowca z sokiem z limonki, sosem rybnym i miodem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli- mieszamy wszystko aż połączy się w spójną emulsję. Filet wycieramy ręcznikiem papierowym z nadmiaru soli, lekko pieprzymy i smażymy na patelni po około 6-10 minut z każdej strony ( w zależności od stopnia wysmażenia mięsa ). Usmażoną kaczkę przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy na 10 minut aby odpoczęła i soki równomiernie się w niej rozłożyły. Na talerz lub do salaterki wykładamy opłukany i osuszony szpinak, pokrojona w pasterki rzodkiewkę, cząstki obranej pomarańczy. Kaczkę kroimy w cienkie plasterki i układamy na sałacie. Całość skrapiamy sosem tamaryndowym i serwujemy od razu.
smokii