olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekka i zdrowa sałatka na ciepło, idealna na chłodniejsze, sierpniowe dni. Co więcej, sprawdzi się także na proszonym obiedzie, bo jest naprawdę smaczna i pięknie się prezentuje.

Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło

Składniki:

Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło

 

  • 2 duże kalarepy (tylko bulwy),
  • 6 młodych ziemniaków,
  • 4 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
  • mały strąk czerwonej papryki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • łyżka oleju,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • słodka mielona papryka,
  • szczypta tymianku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło
1. Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, a następnie dokładnie odsączyć, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Kalarepy i paprykę umyć, osuszyć. Kalarepę obrać i pokroić w kosteczkę, z papryki usunąć nasiona i także pokroić w drobną kosteczkę. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, grubo posiekać. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kalarepkę i paprykę, oprószyć papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, zrumienić razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie, na patelnię dodać ziemniaki i suszone pomidory, wlać ocet balsamiczny i zrumienić jeszcze przez ok. 3-4 minuty aż smaki się przejdą. Wyłożyć na talerze, posypać grubo posiekaną natką pietruszki.