Sposób przygotowania:
Sałatka z kalarepki i ziemniaków na ciepło
1. Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, a następnie dokładnie odsączyć, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Kalarepy i paprykę umyć, osuszyć. Kalarepę obrać i pokroić w kosteczkę, z papryki usunąć nasiona i także pokroić w drobną kosteczkę. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, grubo posiekać. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kalarepkę i paprykę, oprószyć papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, zrumienić razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie, na patelnię dodać ziemniaki i suszone pomidory, wlać ocet balsamiczny i zrumienić jeszcze przez ok. 3-4 minuty aż smaki się przejdą. Wyłożyć na talerze, posypać grubo posiekaną natką pietruszki.