Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Zielona sałatka z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna letnia sałatka z bobem, kalarepką i kaszą gryczaną

Zielona sałatka z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielona sałatka z kaszą gryczaną

 

 

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 2-3 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypiorek i koperek
  • (lub kilka łyżek risotto/kaszotto)

 

 

  • Dresing:
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Zielona sałatka z kaszą gryczaną
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie, gdy woda odparuje dodajemy kaszę i chwilkę smażymy.



Następnie zalewamy bulionem i dusimy, aż kasza wchłonie cały bulion. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek - mieszamy i wyłączamy ogień.



Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy opłukany bób i fasolkę szparagową - gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, a bób obieramy.



Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę.



Sałatę płuczemy i wrzucamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone warzywa i kaszę - polewamy dresingiem, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.



Dresing: Do miseczki wlewamy ocet, dodajemy musztardę, następnie wlewamy olej i energicznie mieszamy. Doprawiamy jeśli jest potrzeba.



Smacznego :)
Zielona sałatka z kaszą gryczaną
Cebulę i pieczarki podsmażamy i dodajemy kaszę
Zielona sałatka z kaszą gryczaną
Ugotowaną fasolkę kroimy na równe kawałki
Zielona sałatka z kaszą gryczaną
Ugotowany bób obieramy i dodajemy do miski z sałatą