mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Sałatka z kiełbasą i kolorową soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Apetyczna i syta sałatka z soczewicą

Sałatka z kiełbasą i kolorową soczewicą

Składniki:

Sałatka z kiełbasą i kolorową soczewicą

 

  • 150g żółtej soczewicy
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 150g brązowej soczewicy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 800g kiełbasy
  • 150ml piwa
  • 150ml octu owocowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki mieszanych suszonych ziół

Sposób przygotowania:

Sałatka z kiełbasą i kolorową soczewicą
Soczewicę opłukać i namoczyć wg czasu na opakowaniu. Bulion rozpuścić w 750ml wody, zagotować. Warzywa oczyścić i obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować na półtwardo w bulionie. Odcedzić, bulion podgrzać, obgotować każdy rodzaj soczewicy oddzielnie, osączyć. Dodać do warzyw. Kiełbasę obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw z soczewicą, wymieszać. Piwo wymieszać z octem i 150ml wywaru z gotowania warzyw. Dodać miód, musztardę, chrzan i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Wstawić do lodóki na 15minut. Przed podaniem posypać ziołami.