Sposób przygotowania:
Sałatka z kurczakiem teriyaki i truskawkamiZamarynowanie kurczaka
Robimy marynatę: sos teriyaki łączymy ze szczyptą chili i kolendrą.
Pierś z kurczaka kroimy w paski, solimy, wkładamy do marynaty, odstawiamy do lodówki.
Smażenie kurczaka
Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kurczaka, grillujemy. Pod koniec smażenia kurczaka posypujemy sezamem (u mnie w daniu był sezam czarny, może być też biały).
Przygotowanie dodatków
Oliwę myjemy, suszymy, układamy na talerzu, skrapiamy oliwą.
Truskawki kroimy w plastry.
Ser gorgonzola kroimy w kostkę.
Układamy wszystkie składniki sałatki na talerzu, na koniec wykładamy ciepłego kurczaka.
Zrobienie dressingu, polanie sałatki
Przygotowujemy dressing z powyższych składników, polewamy nim sałatkę.