Sposób przygotowania:
Sałatka z makaronu i pieczarek
Pieczarki starannie oczyszczamy, myjemy i w całości wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i obgotowujemy nie dłużej niż 5 minut. Ugotowane pieczarki dokładnie odcedzamy na sicie. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie drobnitko kroimy lub ścieramy na tarce do warzyw o średnich oczkach. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (do wody dodajemy odrobinę oleju oraz ząbek czosnku). Makaron odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą, jeszcze raz odcedzamy i dodajemy do ostudzonych pieczarek. Mieszamy. Wsypujemy drobniutko posiekany koperek (kilka gałązek odkładamy do dekoracji), doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z majonezem - taką ilością, aby sałatka nie była zbyt mokra. Majonez powinien tylko związać składniki. Odstawiamy na godzinę, by się przygryzła.