Sposób przygotowania:
Sałatka z młodych ziemniaków w wersji fitETAP 1:
Ogórka i koperek opłukać i dobrze osuszyć. Koperek drobno posiekać a ogórka pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki ugotować w mundurach ( uważać ,żeby nie przegotować). Ostudzić i obrać ze skórki.
ETAP 2:
Do szklanki wlać ocet, dodać sól i wymieszać aż sól się rozpuści.
ETAP 3:
Do mocnego woreczka foliowego przełożyć ogórki i 1/3 szklanki koperku, wymieszać. Następnie wlać ocet z solą. Zawiązać i mocno potrząsając wymieszać składniki. Odłożyć na noc do lodówki.
Kolejnego dnia przełożyć na sito i zostawić co najmniej na godzinę,aby dobrze odciekły płyny.
ETAP 4:
Kolejnego dnia ziemniaki pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm.
ETAP 5:
Sprawioną rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki a cebulę w piórka.
ETAP 6:
Do miski z sałatka dodać osączone ogórki i resztę koperku. Doprawić solą i delikatnie wymieszać.
ETAP 7:
Jogurt wymieszać z majonezem i pieprzem cytrynowym. Przelać do sałatki i delikatnie przemieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!