asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

sałatka z niebieskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

sałatka jako dodatek do obiadu czy kolacji

sałatka z niebieskiej kapusty

Składniki:

sałatka z niebieskiej kapusty

 

  • ok 50 dag niebieskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 kiszony ogórek
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

sałatka z niebieskiej kapusty
Kapustę umyć pod bieżącą wodą, obrać z zwiędłych i starych liści, wyciąć głąb. Poszatkować drobno, lekko posolić i pocukrzyć, polać sokiem z cytryny. Włożyć do garnka i podlać kilkoma łyżkami wody i na ok 10 minut załączyć na ogniu (aby zmiękła, może troszku dłużej lub krócej to potrwać). Następnie wyjąć na salaterkę, przestudzić. Cebulę, jabłko, ogórek umyć, obrać i pokroić drobno. Dodać do kapusty. Doprawić pieprzem, dodać olej i wymieszać.