Sałatka z owoców morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić sałatkę z owoców morza

Sałatka z owoców morza

Składniki:

Sałatka z owoców morza

 

  • 30dag mrożonych owoców morza
  • opakowanie paluszków krabowych
  • mała główka sałaty lodowej
  • 1 większy pomidor
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka octu winnego
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z owoców morza
Mieszamy w szklance 3 łyżki oleju słonecznikowego z octem winnym oraz kminkiem i oregano. Dodajemy szczyptę soli oraz ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Odstawiamy na około godzinę do lodówki by się dobrze schłodził. Mrożone owoce morza przelewamy wrzątkiem a rozmrożone paluszki rybne kroimy w plasterki grubości około centymetra. Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. umytego pomidora kroimy w ćwiartki a ogórka w plastry. Liście sałaty dokładnie myjemy a gdy je osuszymy układamy na półmisku. Na sałacie układamy owoce morza. Na wierzchu rozkładamy paski papryki, plastry ogórka oraz kawałki krabowe i cząstki pomidora. Wszystko na końcu polewamy schłodzonym sosem i dekorujemy natką pietruszki.