Sposób przygotowania:
Sałatka z kalmarów
Każdego kalmara rozcinamy, myjemy i osuszamy. Umytego kalmara nacinamy z dwóch stron tworząc i z jednej i drugiej strony kratkę. Tak przygotowane kalmary kroimy w paski. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, i na wrzątek wrzucamy pokrojone kalmary. Gotujemy je minutę po czym odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki marynaty i również odkładamy gotową marynatę na bok. Do miski kładziemy mieszankę sałat, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, obrane ze skórki i pozbawione nasion pomidory i ogórki. Selera naciowego obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do pozostałych warzyw. Na warzywach układamy kalmary, wszystko polewamy marynatą i zostawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły.