Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sałatka z kalmarów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kalmary są stosunkowo tanie, proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. A połączeniu z chrupkimi warzywami i marynatą w stylu japońskim tworzą oryginalną mieszankę smaków, polecam .

Sałatka z kalmarów

Składniki:

Sałatka z kalmarów

 

  • 6 tub kalmarów
  • Opakowanie mieszanki sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • Papryka o dowolnym kolorze
  • Marynata:
  • 4 łyżeczki oleju sezamowego
  • Sok z ½ cytryny
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kalmarów
Każdego kalmara rozcinamy, myjemy i osuszamy. Umytego kalmara nacinamy z dwóch stron tworząc i z jednej i drugiej strony kratkę. Tak przygotowane kalmary kroimy w paski. W garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy, i na wrzątek wrzucamy pokrojone kalmary. Gotujemy je minutę po czym odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki marynaty i również odkładamy gotową marynatę na bok. Do miski kładziemy mieszankę sałat, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, obrane ze skórki i pozbawione nasion pomidory i ogórki. Selera naciowego obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do pozostałych warzyw. Na warzywach układamy kalmary, wszystko polewamy marynatą i zostawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły.