Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Sałatka z pastowanymi wafelkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

wafelki jako chrupiący dodatek do sałatki

Sałatka z pastowanymi wafelkami

Składniki:

Sałatka z pastowanymi wafelkami

 

  • 5 wafli kukurydzianych extra cienkich Good Food
  • kilka plasterków szynki gotowanej
  • 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • kawałeczek papryczki chili z zalewy
  • 4-5 liści sałaty strzępiastej
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • kilka gałązek koperku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka octu winnego prowansalskiego

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pastowanymi wafelkami
Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rozdrabniacza i zmiksowałam na pastę dodając jogurt i kawałek papryczki chili. Doprawiłam do smaku odrobiną soli i przyprawą "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem" i ponownie zmiksowałam. Wafle przekroiłam na krzyż, na ćwiartki. Posmarowałam obficie pastą. Sałatę (opłukaną i osuszoną) porwałam na mniejsze kawałki, dodałam pokrojoną w plasterki łodygę selera, ćwiartki pomidorków i osączoną kukurydzę. Oliwę zmieszałam z octem, doprawiłam ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli i cukru, polałam sałatę i wymieszałam delikatnie. Wyłożyłam na talerz dokładając pastowane wafle. Wierzch posypałam listkami koperku i liskami selera.