Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiemEtap 1
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić i obrać.
Etap 2
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.
Etap 3
Cebulę i pieczoną paprykę pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Soczewicę i tuńczyka odsączyć, również dodać do ryżu.
Etap 4
Do sałatki dodać majonez, posiekaną natkę pietruszki, trochę soli i pieprzu.
Etap 5
Wszystko dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut, żeby smaki się "przegryzły". Podawać np. na kolację z pieczywem.
pietroocha