Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna sałatka z pieczoną czerwoną papryką, tuńczykiem w oleju, gotowanym ryżem i soczewicą w zalewie...

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem

Składniki:

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem

 

  • 1 czerwona papryka
  • 50 g ryżu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 puszki soczewicy w zalewie
  • 1/4 cebuli
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (kawałki)
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem

Etap 1

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem
Upieczona ostudzona i obrana czerwona papryka.

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić i obrać.

Etap 2

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem
Ugotowany w osolonej wodzie odcedzony i ostudzony ryż.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.

Etap 3

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem
Pokrojona papryka i cebula i odcedzony tuńczyk i soczewica dodane do ryżu.

Cebulę i pieczoną paprykę pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Soczewicę i tuńczyka odsączyć, również dodać do ryżu.

Etap 4

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem
Majonez posiekana natka sól i pieprz dodane do sałatki.

Do sałatki dodać majonez, posiekaną natkę pietruszki, trochę soli i pieprzu.

Etap 5

Sałatka z pieczoną papryką i tuńczykiem

Wszystko dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut, żeby smaki się "przegryzły". Podawać np. na kolację z pieczywem.


Tagi:

papryka