PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka inspirowana jednym z przepisów Jamie'go Olivier'a. Bardzo bogata kompozycja smaków. Sałatka idealna na obiad.

Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem

 

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 3 małe pomidory
  • 2 papryki
  • 100g boczku w plastrach
  • 1 garść kiełków lucerny
  • 1 mały kawałek parmezanu
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i układamy na folii aluminiowej skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika i grillujemy, aż skórka nieco zczernieje. Na koniec możemy na chwilę przewrócić papryki na drugą stronę. Gotowe papryki pozostawiamy po ostygnięcia, obieramy z czarnej skórki i kroimy w paseczki. Ważne, aby zostawić papryki na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Boczek podsmażamy bez dodatkowego tłuszczu na rumiano i odkładamy na ręcznik papierowy. Pomidory kroimy w kawałki. Z parmezanu za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy małe plasterki. Na 2 talerzach układamy po połowie mieszanki sałat, pomidorów i pieczonej papryki. Całość polewamy sosem czosnkowym. Następnie kładziemy boczek, kiełki oraz parmezan. Sałatkę podajemy z gorącymi grzankami z bagietki.
Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem
Etap 1 Boczek zawsze odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem
Etap 2 Oto jak przygotowałam plasterki parmezanu.
Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem
Etap 3 Pierwsza warstwa sałatki gotowa na ciepłe dodatki.