Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczoną papryką i chrupiącym boczkiem
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i układamy na folii aluminiowej skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika i grillujemy, aż skórka nieco zczernieje. Na koniec możemy na chwilę przewrócić papryki na drugą stronę. Gotowe papryki pozostawiamy po ostygnięcia, obieramy z czarnej skórki i kroimy w paseczki. Ważne, aby zostawić papryki na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Boczek podsmażamy bez dodatkowego tłuszczu na rumiano i odkładamy na ręcznik papierowy. Pomidory kroimy w kawałki. Z parmezanu za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy małe plasterki. Na 2 talerzach układamy po połowie mieszanki sałat, pomidorów i pieczonej papryki. Całość polewamy sosem czosnkowym. Następnie kładziemy boczek, kiełki oraz parmezan. Sałatkę podajemy z gorącymi grzankami z bagietki.