Sposób przygotowania:
Tołpyga na sałatce z pieczonej papryki
Filet umyć, usunąć ewentualne ości i wyporcjować, rybę oprósz solą i pieprzem. Paprykę opal palnikiem gazowym aż skórka stanie się czarna, po czym pod strumieniem bieżącej wody zeskrob ją. Oczyszczoną paprykę pokrój w paski, skropoliwą, posól i piecz aż do całkowitej miękkości. Posiekaną pietruszkę wymieszaj z bułką tartą i kilkoma kroplami oliwy, gotową kruszonkę wyłóż na skórę ryby i lekko dociśnij. Na rozgrzane masło ułóż kawałki ryby skórą do góry i smaż minutę po czym patelnię z rytą wstaw do gorącego piekarnika nastawionego na tryb opiekania i piecz aż skórka nabierze złotego koloru. Rybę podawaj z pieczoną papryką.