Sałatka z pieczonych buraków z fetą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dzisiejszy pomysł na sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny.

Sałatka z pieczonych buraków z fetą

Składniki:

Sałatka z pieczonych buraków z fetą

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych buraków z fetą
Buraki dokładnie myjemy, odcinamy ogonki. Każdego buraka zawijamy osobno w folię aluminiową. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Buraki układamy na blaszce z piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka. Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na buraki układamy pokruszoną lub pokrojoną w plastry fetę. Wszystko posypujemy koperkiem. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na koniec odrobina kremu balsamicznego i gotowe !

Tagi:

sery ser buraki