Sposób przygotowania:
Sercowa sałatka z pieczonego buraka
Buraka dokładnie szoruję szczoteczką i myję. Folię aluminiową smaruję oliwą, wkładam buraka, dodaję sprasowany ząbek czosnku, rozmaryn, szczyptę soli. Dokładanie zawijam w folię i pikę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Wyjmuję obieram ze skórki i kroję na plastry. Wycinam serca foremką i układam na talerzu. Pomarańczo obieram z błonek białych i układam cząstki na sercach. Pietruszkę kroję drobno. Ser feta kroję w kwadraty i każdy z nich obtaczam w pietruszce. Układam na talerzu. Truskawki przekrawam na pół i robię kwiatka z nich. Sos robię z oliwy z oliwek, dodaję sól, pieprz, oregano , bazylię suszoną, sok z cytryny. Dokładnie mieszam i polewam sałatkę. Smacznego
Alex_M
zbysiowa