Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj buraki ale nie obieraj ich ze skórki. Te duże przekroj na pół, a te małe zostaw w całości. Włóż je do blachy do pieczenia, dodaj zmiażdżony, nie obrany czosnek, tymianek, liście laurowe, posyp solą i pieprzem oraz polej oliwą. Wymieszaj aby buraki były pokryte oliwą. Przykryj blachę folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Wyjmij buraki i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Wrzuć orzechy włoskie na drugą blachę i wstaw do piekarnika na kilka minut, aż się zrumienią. Smakują wtedy sto razy lepiej i są bardziej chrupiące. Jeszcze gorące buraki obierz ze skórki i pokroj w kostkę. Wciśnij do nich sok z połowy cytryny, dodaj świeżo zmielonego pieprzu i skrop odrobiną oliwy. Wystudź je. Wymieszaj śmietanę z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Dodaj sos do buraków, posyp orzechami i koperkiem. Wymieszaj delikatnie aby zachować biało- buraczkowy kolor sałatki. Udekoruj orzechami i podawaj z rukolą.
cherry