Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sałatka z pieczonym indykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka bogata w białko i witaminy

Sałatka z pieczonym indykiem

Składniki:

Sałatka z pieczonym indykiem

 

  • Na 4 porcje:
  • 2 pokrojone w grubą kostkę czerwone papryki (300 g)
  • 4 małe pokrojone w grube półplasterki ziemniaki gotowane w „mundurkach” (300 g)
  • 200 g pokrojonego w grubą kostkę pieczonego indyka bez skóry
  • 1 pokrojona w cienkie piórka cebula czerwona (100 g)
  • Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • 3 łyżeczki (15 g) oleju z rzepaku, zarodków pszennych i siemienia lnianego
  • Zioła prowansalskie
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonym indykiem

Do dużej miski włóż ziemniaki, paprykę, cebulę, lekko posól i wymieszaj, dodaj indyka i ponownie wymieszaj. Sałatkę skrop octem winnym, olejem i dopraw do smaku ziołami prowansalskimi. Gotową sałatkę posyp natka pietruszki.


147 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.