Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Sałatka z roszponką, awokado i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta sałatka z roszponką, awokado, jajkiem ugotowanym na twardo i lekką wędliną z indyka - pomysł na zdrowy i smaczny lunch.

Sałatka z roszponką, awokado i jajkiem

Składniki:

Sałatka z roszponką, awokado i jajkiem

 

  • 100 g roszponki
  • 1 duże awokado
  • 7 dag wędliny z gotowanej piersi indyka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponką, awokado i jajkiem
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obłupiamy i kroimy na ćwiartki lub połówki.

Wędlinę kroimy w kostkę. 

Roszponkę myjemy i osuszamy.

Awokado przekrajamy na pół, pozbawiamy skórki, podważając ją łyżką. Wyrzucamy pestkę. Awokado kroimy w kostkę. 

Przygotowujemy sos, łącząc oliwę, musztardę, sól i pieprz. 

Roszponkę, szynkę i awokado przekładamy do salaterki, dodajemy sos, mieszamy. Na wierzchu sałatki układamy połówki lub ćwiartki jajek.