misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka z różowego grejpfruta i krewetek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Włożyć większe liście sałaty do szklanej salaterki. Na wierchu ułożyć kukurydzę, krewetki, grejpfrut i seler, a na koniec....

Sałatka z różowego grejpfruta i krewetek

Składniki:

Sałatka z różowego grejpfruta i krewetek

 

  • 6 kolb miniaturowej kukurydzy
  • 55 g liści rukwi wodnej lub innej sałaty
  • 150 g obranych krewetek tygrysich
  • 1 czerwony lub różowy grejpfrut, podzielony na cząstki
  • 1 łodyga selera, cienko pokrojona
  • SOS:
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z różowego grejpfruta i krewetek
Blanszować słodką kukurydzę we wrzącej wodzie przez 2 minuty, następnie opłukać i osuszyć. Pociąć na plasterki grubości 1 cm. Włożyć większe liście sałaty do szklanej salaterki. Na wierchu ułożyć kukurydzę, krewetki, grejpfrut i seler, a na koniec pozostałe liście sałaty. Wymieszać składniki sosu i polać nim sałatkę. Podawać od razu.