misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka z ryżu i tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przed podaniem posypać ziarnem sezamowym....

Sałatka z ryżu i tuńczyka

Składniki:

Sałatka z ryżu i tuńczyka

 

  • 10-15 dag ryżu długoziarnistego
  • 10 dag szynki z indyka
  • pół puszki tuńczyka w własnym sosie
  • 6-8 rzodkiewek
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziaren sezamowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kiełków sojowych
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżu i tuńczyka
Czosnek obrać, zmiażdżyć. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny. Dodać czosnek. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem, sos odstawić do lodówki. Na suchej, gorącej patelni zrumienić ziarno sezamowe, odstawić z ognia, wystudzić. Ryż ugotować na sypko, wystudzić, tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić. Szynkę pokroić w cienkie paski. Marchewkę obrać, obieraczka do warzyw wystrugać długie cienkie paski. Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać przygotowane składniki. Dodać natkę i kiełki. Wlać sos. Przed podaniem posypać ziarnem sezamowym.