Sposób przygotowania:
Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Paprykę opiec na grillu aż zacznie brązowieć, gorącą włożyć do torebki foliowej, a kiedy troszkę przestygnie, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki.
Szpinak opłukać, dobrze osączyć. Mięso pstrąga obrać z ości, podzielić na kawałki. Sparzoną pomarańczę obrać ze skórki razem z białą błonką, ostrym nożem wykroić cząstki. Zrobić to nad miseczką, aby zachować kapiący sok. Sok wycisnąć również z resztek pomarańczy.
Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ ze skórki i pokroić go w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać, polać sokiem z pomarańczy, ewentualnie posolić do smaku.
SOS:
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku – powinien być dość kwaśny, dodać do sałatki i ponownie delikatnie ją wymieszać, lub podać oddzielnie.
Paprykę opiec na grillu aż zacznie brązowieć, gorącą włożyć do torebki foliowej, a kiedy troszkę przestygnie, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki.
Szpinak opłukać, dobrze osączyć. Mięso pstrąga obrać z ości, podzielić na kawałki. Sparzoną pomarańczę obrać ze skórki razem z białą błonką, ostrym nożem wykroić cząstki. Zrobić to nad miseczką, aby zachować kapiący sok. Sok wycisnąć również z resztek pomarańczy.
Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ ze skórki i pokroić go w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać, polać sokiem z pomarańczy, ewentualnie posolić do smaku.
SOS:
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku – powinien być dość kwaśny, dodać do sałatki i ponownie delikatnie ją wymieszać, lub podać oddzielnie.
niezły kąsek
Malinova
edytaha
W takim razie z niecierpliwością czekam na recenzję :)
edytaha
Proponuję dodać jeszcze troszkę cebulki dymki, będzie do niej smakować :) Powodzenia :)
marcinka
edytaha
Miło mi, że mogłam podsunąć pomysł :)