lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Zupa krem z warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jak to dobrze,że robię przetwory z buraczków. Kiedy sezon się kończy w mojej spiżarce stoją spokojnie na pułkach. Korzystał często jako przysmak do ziemniaków lub zupa buraczkowa, ewentualnie krem. Dziś właśnie powstał pyszny krem. Polecam bo warto.

Zupa krem z warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa krem z warzyw

Składniki:

 

  • 4 spore marchewki

 

  • słoiczek pasteryzowanych buraczków( 250 ml)

 

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • pietruszka dwie łyżeczki - naturalny koncentrat wyprodukowany wyłącznie z naturalnych składników bez konserwantów i zagęszczaczy ( pasteryzowane) Proeco Polska

 

 

 

  • karkówka 500 g

Sposób przygotowania:

Zupa krem z warzyw

Krok 1

Do garnka wlewamy około 3 litry wody( wygotuje nam się około 1.2 litra), wkładamy do garnka umytą karkówkę, ( daje w całości, potem mam na kanapki) wkładam pokrojone ziemniaczki w kostkę, marchewkę obraną w słupki ziele i listek. Gotuje wywar na małym ogniu. Dodaje soli i pieprzu do smaku oraz ząbki czosnku.

Krok 2

Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaje buraczki pasteryzowane ze słoika i gotuje jeszcze chwilę. Na koniec dodaje parę kropel soku z cytryny do smaku oraz pasteryzowaną pietruszkę, która ma swój smak pasujący do kremu.

Krok 3

Zupa nam przestygła więc przekładam zawartość do blendera wolno stojącego i miksuje. Przekładam z powrotem do garnka i podgrzewam. Podaje gorące, łyżeczką robię kleksy ze śmietany, a wykałaczką lekko przeciągam i ładnie się prezentuje oraz pysznie smakuje. Krem można podać z groszkiem ptysiowym lub z pokrojoną bułką czy bagietką.

Zupa krem z warzyw
Mięso i warzyw gotuję do miękkości, a potem doprawiam.
Zupa krem z warzyw
Zupa nam przestygła więc przekładam zawartość do blendera wolno stojącego i miksuje.

Tagi:

zupa zupa krem