Sposób przygotowania:
Zupa krem z warzywKrok 1
Do garnka wlewamy około 3 litry wody( wygotuje nam się około 1.2 litra), wkładamy do garnka umytą karkówkę, ( daje w całości, potem mam na kanapki) wkładam pokrojone ziemniaczki w kostkę, marchewkę obraną w słupki ziele i listek. Gotuje wywar na małym ogniu. Dodaje soli i pieprzu do smaku oraz ząbki czosnku.
Krok 2
Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaje buraczki pasteryzowane ze słoika i gotuje jeszcze chwilę. Na koniec dodaje parę kropel soku z cytryny do smaku oraz pasteryzowaną pietruszkę, która ma swój smak pasujący do kremu.
Krok 3
Zupa nam przestygła więc przekładam zawartość do blendera wolno stojącego i miksuje. Przekładam z powrotem do garnka i podgrzewam. Podaje gorące, łyżeczką robię kleksy ze śmietany, a wykałaczką lekko przeciągam i ładnie się prezentuje oraz pysznie smakuje. Krem można podać z groszkiem ptysiowym lub z pokrojoną bułką czy bagietką.