Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z rzeżuchą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z rzeżuchy ogrodowej z marynowanymi pieczarkami.

Sałatka z rzeżuchą i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z rzeżuchą i pieczarkami

 

  • 1 garść rzeżuchy ogrodowej
  • 10 pieczarek marynowanych z ziołami
  • 1 żółty pomidor
  • ok. 10 cm kawałek świeżego ogórka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka wody
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Sałatka z rzeżuchą i pieczarkami
Rzeżuchę oczyścić, umyć, lekko osuszyć i pokroić na krótsze kawałki. Ogórka obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki przekroić na pół, pomidora pokroić w dużą kostkę. Ogórka, pieczarki i pomidora dodać do rzeżuchy. Oprószyć solą i pieprzem. Olej wymieszać z octem, cukrem, ketchupem, wodą i pomidorami suszonymi na gładki sos, odstawić na kilka minut. Sosem polać sałatkę i lekko wymieszać. Można podawać jako dodatek do obiadu.
Sałatka z rzeżuchą i pieczarkami
Oczyszczona umyta lekko osuszona i grubo pokrojona rzeżucha.
Sałatka z rzeżuchą i pieczarkami
Obrany pokrojony ogórek przekrojone pieczarki i pokrojony pomidor dodane do rzeżuchy.
Sałatka z rzeżuchą i pieczarkami
Sos przygotowany z oleju octu cukru wody ketchupu i suszonych pomidorów.

Tagi:

zioła