Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z selera i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatki są dobre na każdą okazję. Dobrze smakują z dodatkiem wędliny.

Sałatka z selera i pieczarek

Składniki:

Sałatka z selera i pieczarek

 

  • 1 szt seler korzeniowy gotowany,
  • 2 szkl pieczarki marynowane,
  • 2 szt jabłko,
  • 1/4 szkl groszek konserwowy,
  • 1/2 szkl wino białe wytrawne,
  • 5 dag śliwki suszone,
  • 1/2 szkl majonez,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 4 szt jajka gotowane na twardo,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier,
  • do smaku Sól,
  • 3 łyżki szczypiorek usiekany

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z selera i pieczarek
Śliwki pokroić i zalać winem. Seler i jabłka, obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić na plasterki. Jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez, śliwki, szczypiorek, wymieszać. Przyprawić do smaku.