BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Sałatka z selera naciowego i winogron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna sałatka dla tych którzy lubią seler zielony. Połączenie winogron z selerem naciowym to strzał w dziesiątkę. Sałatka bardzo smaczna i szybko sie ją robi.

Sałatka z selera naciowego i winogron

Składniki:

Sałatka z selera naciowego i winogron

 

  • seler naciowy ( same łodyżki),
  • winogrona czerwone lub ciemne około 250 - 300 g,
  • orzechy włoskie obranych 1/2 szkl,
  • sok z cytryny,
  • sos;
  • majonez 3 łyżki,
  • musztarda 1,5 łyżeczki,
  • jogurt naturalny 2 - 3 łyżki,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • dodatkowo;
  • koperek,

Sposób przygotowania:

Sałatka z selera naciowego i winogron
Seler naciowy dokładnie opłukać , osuszyć , pozrywać liście z łodyg a same łodygi rozdzielić.

Następnie pokroić w cieniutkie paseczki.

Winogrona oderwać z kiści umyć i osaczyć na sicie.

Pokroić na połówki i usunąć pestki.

Połówki winogron oraz pokrojony w paseczki seler ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny.

Włożyć na 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu sałatke połączyć z sosem zrobionym z majonezu , musztardy oraz jogurtu naturalnego gęstego a także z dodatkiem pieprzu i soli w razie konieczności.

Wymieszać.

Gotową sałatke posypać kawałkami orzechów włoskich oraz posiekanym koperkiem zielonym.