edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka z tuńczyka z naturalnym ryżem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Z dodatkiem kolorowych warzyw

Sałatka z tuńczyka z naturalnym ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z tuńczyka z naturalnym ryżem

 

  • 2 saszetki naturalnego ryżu (łącznie 200g)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (185g)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej mięsistej papryki
  • kilka gałązek świeżego koperku lub czubata łyżka posiekanego mrożonego
  • mała cebula
  • ogórek konserwowy
  • łyżka majonezu (lub więcej, bo ja dodaję tylko symboliczną ilość)
  • sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny do smaku (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka z naturalnym ryżem
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć, odłożyć do wystudzenia. Rozciąć saszetki i przesypać do miseczki. Paprykę, ogórka konserwowego i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Koperek opłukać, otrzepać z wody i drobno posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Do ryżu dodać tuńczyka razem z zalewą, pokrojone warzywa, posiekany koperek, osączoną kukurydzę i majonez. Doprawić do smaku. Delikatnie wymieszać.
Sałatka z tuńczyka z naturalnym ryżem
Warzywa drobno pokroić, koperek posiekać, tuńczyka dodać razem z zalewą.
Sałatka z tuńczyka z naturalnym ryżem
Sałatka wymieszana, doprawiona do smaku i przełożona do salaterki.

Tagi:

ryż