edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna i sycąca sałatka na bazie makaronu

Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagow

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagow

 

  • 25 dag makaronu w kształcie ziarenek ryżu
  • 20 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej (u mnie odmiana Princessa – bardzo cieniutka)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (185g)
  • 10 dag ogórków kiszonych – najlepiej domowych (takich kupnych z beczki trzeba wziąć mniej)
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • 2 porządnie czubate łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagow
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia i ostygnięcia. Przełożyć do miski. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie (powinna pozostać jędrna), zahartować w naczyniu z zimną wodą, osączyć i pokroić w 1-centymetrowe kawałki. Dodać do makaronu razem z tuńczykiem (nie trzeba go bardzo dokładnie osączać z oleju). Ogórki kiszone pokroić w zapałkę, natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody i drobno posiekać. Dodać do makaronu razem z majonezem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.