kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Lekka, zdrowa sałatka pełna warzyw i bogatego w białko tuńczyka, która świetnie sprawdzi się jako obiad w wersji fit.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

podstawowe

  • (na duże 2 porcje)
  • opakowanie rukoli
  • puszka (200g) tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 1 szalotka
  • rzeżucha lub koperek
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki. Rukolę i paprykę myjemy.

Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka.

Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.