Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tuńczyka z puszki można wykorzystać na setki sposobów. Przepis na aromatyczną - dzięki liściom selera - sałatkę z ryżem.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

 

  • szklanka ryżu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka groszku konserwowego
  • pół szklanki śmietany/jogurtu
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 3 łyżki posiekanych liści selera
  • sok z cytryny
  • łyżka oleju/oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Rozgrzać olej/oliwę w garnku, w którym będzie gotował się ryż. Wsypać ryż i ciągle mieszając uprażyć go, smażąc przez ok. 5 minut. Następnie zalać 1,5 szklanki wody, posolić i ugotować. Przestudzić. W misce wymieszać wszystkie składniki tzn. śmietanę, tuńczyka, liście selera, groszek, drobno posiekane cebulę i jabłko i ryż. Dosolić do smaku i skropić sokiem z cytryny. Smacznego!