anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z tuńczykiem w meksykańskim stylu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kolorowa sałatka w meksykańskim stylu z dużą ilością tuńczyka i warzyw połączonych niewielką ilością sosu majonezowego.

Sałatka z tuńczykiem w meksykańskim stylu

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem w meksykańskim stylu

 

  • tuńczyk w oleju – 2 puszki
  • fasola czerwona - 1 puszka
  • kukurydza – 1 puszka
  • papryka czerwona – 1/2 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • majonez – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 1 łyżka
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • chilli – do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem w meksykańskim stylu
Fasolę i kukurydzę przełożyć na sitko, przepłukać wodą i odstawić do dokładnego odsączenia. Tuńczyka również odsączyć na sitku z oleju.

Z papryki usunąć pestki, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie ćwierć plasterki. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Sałatkę posypać natką pietruszki. Dodać majonez wymieszany z jogurtem i przyprawami.

Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki, aby smaki się przemieszały.