jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pasta z białej fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smalec wegetariański z białej fasoli wyglądem bardzo przypomina smalec tradycyjny jednak jest o wiele zdrowszy i bardziej aromatyczny dzięki dodanym ziołom. Na pajdzie domowego chleba smakuje wybornie!

Pasta z białej fasoli

Składniki:

Pasta z białej fasoli

 

Sposób przygotowania:

Pasta z białej fasoli
Fasolę moczymy w wodzie. Po pół godzinie wylewamy wodę i pozostawiamy fasolę w wodzie na noc. Gotujemy fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania wodę solimy i dodajemy zioła. Wyjmujemy fasolę i przekładamy do miski blendera. Dodajemy łyżkę masła i podlewamy wodą z gotowania do połowy objetości fasoli.

Mieszamy fasolkę by masło się roztopiło. Blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.