nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Sałatka z warzyw w sosie koperkowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolorowa, pełna witamin sałatka z surowych warzyw o wyrazistym smaku, ma niewiele kalorii, a potrafi solidnie nasycić.

Sałatka z warzyw w sosie koperkowo-ziołowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z warzyw w sosie koperkowo-ziołowym

 

  • solidna porcja zielonej sałaty dowolnej odmiany
  • 0,5 ogórka szklarniowego
  • 0,5 dużego pomidora
  • 1/3 niedużej cebuli
  • 1 saszetka proszkowanego sosu koperkowo - ziołowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wody
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • liście mięty

Sposób przygotowania:

Sałatka z warzyw w sosie koperkowo-ziołowym
Na samym początku przygotować sos do sałatki i w tym celu zmieszać razem w szklance wodę, oliwę z oliwek i sok z cytryny z 1 saszetką sosu koperkowo - ziołowego w proszku i doprawić powstałą mieszaninę odrobiną soli i pieprzu. W głębokim talerzu ułożyć solidną porcję umytej i osuszonej zielonej sałaty. Sałatę polać połową całej zawartości przygotowanego sosu do sałatki. Ogórka obrać, pokroić w dość grube plastry i przełożyć na sałatę. Do ogórka i sałaty dołożyć pokrojoną w niezbyt małe części cebulę. Pomidora pokroić w niezbyt małe kawałki i przełożyć go na talerz z wcześniej umieszczoną resztą składników. Sałatkę z wierzchu polać pozostałą resztą przygotowanego sosu. Udekorować sałatkę listkami mięty. Najlepiej zjadać sałatkę po przemieszaniu całości.
Sałatka z warzyw w sosie koperkowo-ziołowym
Sos przygotowany do sałatki na bazie oliwy z oliwek,wody,soku z cytryny,sosu koperkowo-ziołowego i przypraw:soli i pieprzu.
Sałatka z warzyw w sosie koperkowo-ziołowym
Umyta sałata przełożona do głębokiego talerza z dodatkiem obranego i pokrojonego ogórka i pokrojonej cebuli.

Tagi:

sosy sałata