Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z wątróbką wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z dodatkiem usmażonej, drobiowej wątróbki.

Sałatka z wątróbką wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z wątróbką wg Beatris

 

  • 2 wątróbki z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • 14 malutkich ząbków marynowanego czosnku
  • 4 łyżeczki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek

Sposób przygotowania:

Sałatka z wątróbką wg Beatris
Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące, oprószyć solą i przyprawą do kurczaka. Kłaść ją na rozgrzany na patelni olej i smażyć na rumiano z obu stron. Wątróbkę ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić w półplasterki i ułożyć na sałacie. Na wierzchu ułożyć kawałki wątróbki. Cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku rozsypać na wątróbce. Olej wymieszać z octem, cukrem, musztardą i przyprawą do sałatek na gładki sos. Sosem polać sałatkę.
Sałatka z wątróbką wg Beatris
Usmażona na oleju na rumiano wątróbka z kurczaka.
Sałatka z wątróbką wg Beatris
Umyta osuszona i porwana na mniejsze kawałki sałata.
Sałatka z wątróbką wg Beatris
Pomidor cebula marynowany czosnek i kawałki usmażonej wątróbki ułożone na sałacie.
Sałatka z wątróbką wg Beatris
Gładki sos przygotowany z oleju octu cukru musztardy i przyprawy do sałatek.