Sposób przygotowania:
Sałatka z wędzoną makrelą
Sos;sok z cytryny wymieszać z 2łyżkami zimnej,przegotowanej wody i energicznie roztrzepać z olejem.Doprawić solą i pieprzem,wymieszać z koperkiem. Sałatę porwać na kawałki,rzodkiewki pokroić w plasterki.jajka i ziemniaki pokroić w plastry.W salaterce ułożyć połowę liści sałaty na nich plastry ziemniaków,posypać pieprzem, solą i 1łyżką szczypiorku.Rozłożyć plasterki rzodkiewki,na nich makrelę i posypać paskami papryki i 1łyżką koperku.Na wierzchu ułożyć pozostałe liście sałaty i plasterki jajek,oprószyć solą i pieprzem,posypać resztą szczypiorku.Sałatkę polać sosem,przykryć folią spożywczą i wstawić na 2godz.do lodówki.