Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Sałatka z wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z pieczywem,na kolację jak znalazł.

Sałatka z wędzoną makrelą

Składniki:

Sałatka z wędzoną makrelą

 

  • 3\4szkl.oczyszczonej ze skóry i pokrojonej w kostkę makreli,
  • 1główka sałaty,
  • 1pęczek rzodkiewek,
  • 1\2szkl.pokrojonej w paseczki czerwonej papryki,
  • 3ugotowane ziemniaki,
  • 2jajka ugotowane na twardo,
  • 3łyżki szczypiorku,
  • sól i pieprz
  • Sos;
  • 3łyżki oleju,
  • 2łyżki soku z cytryny,
  • 1łyżka koperku,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z wędzoną makrelą
Sos;sok z cytryny wymieszać z 2łyżkami zimnej,przegotowanej wody i energicznie roztrzepać z olejem.Doprawić solą i pieprzem,wymieszać z koperkiem. Sałatę porwać na kawałki,rzodkiewki pokroić w plasterki.jajka i ziemniaki pokroić w plastry.W salaterce ułożyć połowę liści sałaty na nich plastry ziemniaków,posypać pieprzem, solą i 1łyżką szczypiorku.Rozłożyć plasterki rzodkiewki,na nich makrelę i posypać paskami papryki i 1łyżką koperku.Na wierzchu ułożyć pozostałe liście sałaty i plasterki jajek,oprószyć solą i pieprzem,posypać resztą szczypiorku.Sałatkę polać sosem,przykryć folią spożywczą i wstawić na 2godz.do lodówki.

Tagi:

sosy sałata