Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka ryżowa z makrelą, awokado i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż w połączeniu z wędzoną makrelą, porem oraz awokado to bardzo smaczna i pożywna sałatka, idealna na przykład na śniadanie lub na lunch.

Sałatka ryżowa z makrelą, awokado i porem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ryżowa z makrelą, awokado i porem

 

  • ryż 100 gram
  • awokado 1 szt
  • makrela wędzona 1 szt
  • por 1 szt
  • soczewica zielona 1 puszka
  • oliwa 4 łyżki
  • sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy 1 opakowanie
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z makrelą, awokado i porem
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko, odcedzamy. Po przestygnięciu wrzucamy do sporej miski.

Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półplasterki pora.

Makrelę obieramy starannie z ości i dodajemy do reszty składników.

Dodajemy również odsączoną z zalewy soczewicę oraz obrane i pokrojone na kawałki awokado.

Mieszamy wszystkie składniki.

Robimy sos z oliwy i sosu sałatkowego, a następnie polewamy nim sałatkę.

Doprawiamy do smaku pieprzem.
Sałatka ryżowa z makrelą, awokado i porem
Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półplasterki pora.
Sałatka ryżowa z makrelą, awokado i porem
Makrelę obieramy starannie z ości i dodajemy do reszty składników.
Sałatka ryżowa z makrelą, awokado i porem
Dodajemy również odsączoną z zalewy soczewicę.
Sałatka ryżowa z makrelą, awokado i porem
Awokado obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.