mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Sałatka z żurawiną, serem i zieleniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z zielonej sałaty, żurawiny, sera i brokułu

Sałatka z żurawiną, serem i zieleniną

Składniki:

Sałatka z żurawiną, serem i zieleniną

 

  • kilka listków sałaty zielonej,
  • 3 różyczki surowego brokułu,
  • kilkanaście plasterków serka typu włoskiego do sałatek,
  • 1 garść żurawiny suszonej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • trochę przyprawy do zup w płynie,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy kremskiej łagodnej,
  • 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej ostrej (kulkowej).

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z żurawiną, serem i zieleniną
Sałatę myjemy, lekko otrzepujemy z nadmiaru wody i rwiemy na większe kawałki do miseczki. Brokuł płuczemy i rozdrabniamy na mniejsze różyczki. Posypujemy z wierzchu na sałatę. Serek typu włoskiego do sałatek kroimy na cienkie plasterki i układamy na sałacie i brokule. Z wierzchu posypujemy żurawiną suszoną. W osobnej miseczce łączymy cukier, przyprawę do zup w płynie, sok z cytryny. Musztardę kremską i meksykańską. Tak przygotowanym sosem polewamy wierzch sałatki. Takie sałatki ze świeżej sałaty najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.