misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Sałatka zbójnicka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta surówka pojawia się w mojej rodzinie już od wielu lat. Zawsze znika błyskawicznie.

Sałatka zbójnicka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka zbójnicka

 

  • 2 duże pory (białe części)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 puszki kukurydzy
  • 0,4 kg mortadeli
  • 8 łyżek octu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu Kieleckiego

Sposób przygotowania:

Sałatka zbójnicka
Pora i papryki myjemy. Pora kroimy w plasterki, papryki w małą kosteczkę. Warzywa mieszamy z odsączoną kukurydzą. Mortadelę kroimy w 0,5 cm plastry a następnie w paseczki. dodajemy do warzyw. Z reszty składników przygotowujemy sos, który podajemy osobno. Porcje sałatkę polewamy odrobiną sosu bezpośrednio przed podaniem. Jeśli ktoś woli nie taki ostry sos wystarczy dodać większą ilość majonezu.
Sałatka zbójnicka
Papryki pora i mortadelę kroimy a kukurydzę odsączamy z zalewy
Sałatka zbójnicka
Przygotowane składniki mieszamy i surówka gotowa
Sałatka zbójnicka
Z pozostałych składników przygotowujemy sos
Sałatka zbójnicka
sosem polewamy surówkę bezpośrednio przed podaniem