Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka ze śledzia po mazursku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciekawe, regionalne i pyszne.

Sałatka ze śledzia po mazursku

Składniki:

Sałatka ze śledzia po mazursku

 

  • 4 filety śledziowe a la matjas,
  • 25 dag kiszonej kapusty,
  • 3 ugotowane w łupinach ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwy,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Sałatka ze śledzia po mazursku
Śledzie wymoczyć 2 godz w zimnej wodzie. Wyjąć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Składniki połączyć. Polać oliwą wymieszaną z musztardą. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.