Sposób przygotowania:
Pyszne filety śledziowe w zalewie korzennej
Świeże śledzie filety lub w całości i je wyfiletować, dobrze opłukać pod zimną wodą, wkładać do miski i wsypać kucharka. wymieszać, zostawić na 1 godzinę na blacie kuchennym.
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojoną w piórka cebule, goździki, ziele angielskie, cukier, sól, paprykę ostrą suszoną, gorczycę, cynamon i gotować z 5 minut na średnim ogniu, następnie wlać ocet 10% i gotować z 3 minuty, zdjąć z ognia.
Mąkę wymieszać z pieprzem, każdy filet obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony.
Usmażone odkładać do naczynia większego. Filety śledziowe zalać letnią zalewą i wystudzić. Schować do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojoną w piórka cebule, goździki, ziele angielskie, cukier, sól, paprykę ostrą suszoną, gorczycę, cynamon i gotować z 5 minut na średnim ogniu, następnie wlać ocet 10% i gotować z 3 minuty, zdjąć z ognia.
Mąkę wymieszać z pieprzem, każdy filet obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony.
Usmażone odkładać do naczynia większego. Filety śledziowe zalać letnią zalewą i wystudzić. Schować do lodówki najlepiej na 24 godziny.