ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Śledzik w oleju z marynowaną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubimy śledzie matiasy, ale żeby nie były zawsze takie same, więc te zrobiłam z marynowaną cebulką, są również smaczne i nie tylko jako zakąska, ale do zwykłej kolacji.

Śledzik w oleju z marynowaną cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzik w oleju z marynowaną cebulką

 

  • śledzie solone matiasy 10 sztuk,
  • cebula 2 sztuki większe,
  • cukier 3 łyżeczki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • woda 2 szklanki,
  • ocet 10% 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony do posypania - ile potrzeba,
  • olej rzepakowy do zalania śledzi

Sposób przygotowania:

Śledzik w oleju z marynowaną cebulką
Śledzie solone matiasy wymoczyć w zimnej wodzie , 2 x wodę wylać i dać nowej, po 15 minut moczyć, na koniec odlać na durszlak, aby woda dobrze z nich odciekła.

Cebule pokroić w kosteczkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, ocet, cukier, sól i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 5 minut, odlać na durszlak.

Śledzie pokroić na 3 cm kawałki, układać je warstwowo, posypując pieprzem mielonym, cebulką.

Wlać olej rzepakowy i lekko je łyżką docisnąć, przykryć wieczkiem i schować do lodówki, podawać z pieczywem jakim się lubi.
Śledzik w oleju z marynowaną cebulką
Cebulka marynowana dodaje śledzikom ciekawego smaku.
Śledzik w oleju z marynowaną cebulką
Jeśli się lubi mocniej słone to moczyć 1 raz lub wcale.
Śledzik w oleju z marynowaną cebulką
Kawałki śledzi, pieprz mielony, cebulkę układać warstwami.