Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ta sałatka to produkt typowo resztkowy. Aby ją wzbogacić dodałam wysmażonego boczku, który okazał się strzałem w dziesiątkę.

Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami
Do dużej miski wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie na piórka i posypujemy solą aby zmiękła. Boczek kroimy w cienkie paseczki, układamy na suchej zimnej patelni, wytapiamy boczek aż się stanie brązowy i chrupiący. Następnie wykładamy go na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię z tłuszczem po boczku. Podsmażamy je aby lekko zmiękły jednak w środku pozostały twarde. Na koniec posypujemy czerwonym pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki, a dobrze wyszorowanego ogórka na plasterki. Wszystkie składniki dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Można skropić odrobiną oliwy, jednak to już kwestia gustu.
Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami
Plasterki boczku kroimy w cienkie paski.
Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami
A gdy się ładnie wytopią i zarumienią osuszamy je na papierowym ręczniku.
Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka.
Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami
Ogórka jeśli dajemy ze skórką należy go bardzo solidnie wyszorować.