Sposób przygotowania:
Sałatka ze świderkami i podsmażanymi jabłkami
Do dużej miski wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie na piórka i posypujemy solą aby zmiękła. Boczek kroimy w cienkie paseczki, układamy na suchej zimnej patelni, wytapiamy boczek aż się stanie brązowy i chrupiący. Następnie wykładamy go na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Jabłko obieramy ze skóry i kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię z tłuszczem po boczku. Podsmażamy je aby lekko zmiękły jednak w środku pozostały twarde. Na koniec posypujemy czerwonym pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki, a dobrze wyszorowanego ogórka na plasterki. Wszystkie składniki dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Można skropić odrobiną oliwy, jednak to już kwestia gustu.