Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałatka ziemniaczana z jajeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

wracam do tej sałatki co jakiś czas bo bardzo nam zasmakowała

Sałatka ziemniaczana z jajeczkami

Składniki:

Sałatka ziemniaczana z jajeczkami

 

  • 4-6 ziemniaków średniej wielkości,
  • 12 jajeczek przepiórczych,
  • 1 cebula czerwona,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku,
  • 3-4 łyżki koncentratu barszczu czerwonego,
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, ocet jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczana z jajeczkami
Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Do miseczki wlać koncentrat z buraków, włożyć jajeczka i dolać tyle wody aby były przykryte, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin - intensywność koloru zależy od tego jak długo jajeczka będą w kolorowej kąpieli. Możemy kilka wyjąć wcześniej, kilka zostawić na dłużej i wtedy otrzymamy kolory o różnym odcieniu. Kilka możemy włożyć do ciepłej wody z dodatkiem kurkumy - otrzymamy jajka o żółtym zabarwieniu.
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach i po ostudzeniu obrać. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,m skropić 1-2 łyżkami octu i odstawić na 15-30 min.. Cebulę dodać do ziemniaków, dodać majonez, zieleninę, przyprawić całość solą i pieprzem, wymieszać, odstawić aby smaki się przegryzły. Wykładać porcje sałatki na talerzyki, na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki jajeczka, ozdobić listkami zieleniny.