Sposób przygotowania:
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
Przygotowanie;
Ziemniaki umyć, gotować 20 min w osolonej wodzie na średnik ogniu. Odcedzić. Wystudzić, polewając zimną wodą, osączyć i obrać. Ogórek i rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Przygotować marynatę: ocet przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Dodać cebulę, olej i szczypiorek. Ziemniaki pokroić w plasterki, polać marynatą, odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Ponownie przyprawić. Dodać rzodkiewki i ogórek. Liście sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Na liście przełożyć sałatkę.
Ziemniaki umyć, gotować 20 min w osolonej wodzie na średnik ogniu. Odcedzić. Wystudzić, polewając zimną wodą, osączyć i obrać. Ogórek i rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Przygotować marynatę: ocet przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Dodać cebulę, olej i szczypiorek. Ziemniaki pokroić w plasterki, polać marynatą, odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Ponownie przyprawić. Dodać rzodkiewki i ogórek. Liście sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Na liście przełożyć sałatkę.